Cassoulet

Serverar: 6-8 portioner

Om du är svag för bönor bör du pröva denna franska gryta som man finner framför allt på bykrogarna i Languedoc. Receptet är för 6-8 personer, men det är lätt att öka på så att det räcker till många. Är kassan skral ökar du bönorna och tomaterna mer än köttet. Det blir gott ändå.

Ingredienser

  • 1 kg benfri lammbringa eller bog
  • 250 g rimmat fläsk
  • 300-400 g kabanoss eller annan stark korv av samma typ
  • 3 dl vita bönor
  • 1 burk, 400 g hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 apelsin
  • 2 msk margarin
  • Instruktioner

    1. Lägg bönorna i blöt i rikligt med vatten över natten.
    2. Skär lammet i tvåcentimeterstärningar. Skär svålen av fläsket och skär det i centimeterstrimlor. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär tomaterna grovt, spara spadet. Smula rosmarinen lätt. Skala 1/4 av apelsinen med potatisskalare. Sätt ugnen på 200°.
    3. Låt 1 msk margarin bli ljusbrunt i stekpannan på ganska stark värme. Bryn lammet väl runt om. Ta inte för mycket åt gången i pannan.
    4. Smält 1 msk margarin i en gryta som tål att stå i ugnen. Fräs fläsket någon minut, lägg i löken och vitlöken, rör om och fräs ytterligare någon minut.
    5. Så är det dags för tomaterna med sitt spad. Rör om och tillsätt sedan tomatpurén, timjan, rosmarin, lagerblad, apelsinskalet, 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk nymalen peppar. Lägg i lammköttet och de vita bönorna, häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt koka upp och lägg på lock.
    6. Nu ska cassouleten in i ugnen, där den ska stå i ca 1 1/4 timme. Du kan också ha den på svag värme ovanpå spisen. 10 minuter före full tid lägger du i korvarna.
    7. Pröva om kött och bönor känns färdiga, ge annars grytan några minuter till. Ta sedan upp apelsinskalet och korven. Korven skär du i bitar och lägger tillbaka i grytan. Ställ fram grytan på bordet och bjud ett gott lantbröd till.
    8. Om du är svag för bönor bör du pröva denna franska gryta som man finner framför allt på bykrogarna i Languedoc. Receptet är för 6-8 personer, men det är lätt att öka på så att det räcker till många. Är kassan skral ökar du bönorna och tomaterna mer än köttet. Det blir gott ändå.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben