Cassoulet som i Marocko

Serverar: 6 portioner

En marockansk version av den franska klassikern Cassoulet. En riktigt mustig gryta med smakrika kryddor. Eftersom grytan innehåller bönor behövs inget annat tillbehör än ett gott bondbröd.

Ingredienser

  • 3 dl torkade stora vita bönor
  • 2 kg lammbog eller rygg, i grova bitar
  • Smör
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • Skal av ½ apelsin
  • 300 g merguez eller annan kryddig korv
  • ½-1 tsk harissa
  • Servering
  • Eventuellt ett gott bondbröd
  • Instruktioner

    1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 8-10 timmar eller över natten. Häll av blötläggningsvattnet.
    2. Bryn köttet i smör. Salta och peppra och ställ åt sidan. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i tärningar. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Skala apelsinen med en potatisskalare, lägg ner skalet i grytan.
    3. Lägg i köttet och de avrunna bönorna. Häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka grytan under lock tills kött och bönor är mjuka, ca 1½ timme. Salta grytan mot slutet av koktiden, annars blir bönorna svårkokta.
    4. Bryn korven och lägg ner den i grytan när ca 15 minuter återstår. Skumma grytan från fett. Ta upp och skär korven i bitar. Smaka av med salt och harissa.
    5. Servera gärna grytan med ett gott bondbröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben