Grillat kycklinglår med Nordafrikasmak

Serverar: 1 portioner

Tid: 30 minuter

Enkel lunchrätt, men försök att hitta ett majskycklinglår eller en ursprungsmärkt höna - i Sverige går alla kycklingar över en kam, och det är svårt - åtminstone i matkedjeaffärer - att hitta en stolt ursprungsmärkt vara...

Ingredienser

  • 1 majskycklinglår
  • 2 skalade fasta potatisar
  • 1 vårlök eller gul lök
  • 1-2 tsk arabisk krydda Raz-el-Hanout
  • Flingsalt
  • Vitpeppar
  • Smör och olja att steka i
  • Röd vinbärs- eller sherry/portvinsgelé
  • Instruktioner

    1. Dagens snabba lunchrätt när fantasin och ambitionen inte fanns...
    2. Peppra, salta och gnid in låret med Raz-el-Hanout, arabkryddan som är mycket aromatisk men snäll. Hittas i exotiska affärer eller görs på receptet i Danyel Couets fina kokbok 'Paris'.
    3. Grilla låret i 210 grader i max 20 minuter (fågel får ju inte vara rå, men den får heller aldrig bli torr och trist!) Ös någon gång med spadet, så blir skinnet knaprigare. Lårköttet är bättre än vingfilén. Inget fett behövs; kanske kan man strö på lite mera kryddor när halva grilltiden är klar.
    4. Tärna potatisen och löken i halv till encentimeterstora bitar, ju mindre desto godare, stek dem var för sig, löken får svettas i smör, potatisen bryns i hälften olja, hälften smör.
    5. Salta och smaka av potatisen. Vrid lite vitpeppar över. Vänd i löken. Håll varmt.
    6. Lägg upp och servera på vam tallrik med flingsalt och extra Raz-el-Hanout om man vill. En god gelé till gör det saftigare.
    7. Vill man ännu mer känna sig som hemma i Algeriet eller Marocko, blanda ut lite Harissa (stark kryddpasta - finns nu överallt i Sverige på tub!) i olivolja och servera till...

    Liknande recept

    4.5
    1 h 20 min
    4-6
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben