Couscous med kyckling och lamm

Serverar: 4 portioner

En typisk nordafrikansk rätt som finns i en mängd varianter. Det här är ett recept från Marocko som innehåller lammkött, kyckling och mycket grönsaker.

Ingredienser

  • 300 g benfritt lammkött
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 2 msk jordnötsolja eller matolja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk koriander
  • ½ tsk chilipeppar
  • 0,25 g saffran
  • ½ tsk stött spiskummin
  • 4 dl vatten
  • ½ gul squash i skivor
  • 2 morötter, skalade och skurna i bitar
  • 1 grön paprika i strimlor
  • 2 tomater i klyftor
  • Till couscousen
  • 4 dl couscous
  • 4 dl vatten
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Skär lammköttet och kycklingfilén i 3 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Värm oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i lök och alla kryddor och låt det fräsa så att kryddorna släpper sin smak. Bryn kycklingbitarna och lammköttet runt om tills det får färg. Häll på vattnet, lägg på locket och koka grytan i 30 minuter.
    2. Laga under tiden couscousen. Koka upp vattnet med saltet och hälften av oljan. Lägg i couscousen, lägg på locket och ställ kastrullen bredvid plattan. Låt grynen svälla i 6 minuter tills allt vatten är borta rör om då och då så att inte couscousen klibbar fast. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör grynen fluffiga med resten av oljan.
    3. Lägg squash, morötter och paprika i köttgrytan och koka allt i ytterligare 10 minuter eller tills köttet är genomkokt. Lägg i tomaterna och koka ½ minut till.
    4. Lägg couscousen på ett stort fat och gör en grop i mitten. Lägg på kött, kyckling och grönsaker och häll över lite av såsen. Servera resten av såsen separat. Byt gärna ut couscousen mot bulgur för variationens skull.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben