Champagneparfait med honungscrunch och honungsstekta aprikoser
Sval parfait serverad med knaprig crunch, karamellsås och honungsstekta aprikoser samt chokladplattor med havssalt. En efterrätt som har det mesta!
Ingredienser
Parfait
3 dl champagne eller mousserande vin
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
Honungscrunch
50 g socker
1 ½ msk vatten
35 g ljus sirap
35 g flytande honung
½ tsk vaniljsocker
10 g rumsvarmt smör
3/4 tsk bikarbonat
Honungsstekta aprikoser
3-4 aprikoser
2 msk flytande honung
Karamellsås
1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
Chokladplattor med havssalt
100 g mjölkchoklad
1-2 tsk flingsalt
Garnering
Flytande honung
Instruktioner
- Parfait:
Koka ner vinet tills det bara återstår 2-3 msk.
Låt det svalna. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Blanda ner det reducerade vinet i äggvispet och vänd i grädden.
- Häll upp smeten i en plastform med ett bakplåtspapper i botten och ställ den i frysen över natten. Ta ut den och skär upp parfaiten i rektanglar, 4-5 x 2 cm vid servering.
- Honungscrunch:
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll socker, vatten, sirap och honung i en kastrull. Låt det koka upp långsamt. Öka värmen och låt koka i 5-10 minuter, rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Dra av kastrullen från värmen.
- Rör i vaniljsocker, smör och bikarbonat med en träslev. Häll hastigt upp den skummande smeten på bakplåtspapper och fördela den hastigt över papperet. Låt svalna och stelna. Bryt i bitar, krossa grovt och strö över glassen vid servering.
- Honungsstekta aprikoser:
Kärna ur och dela aprikoserna i klyftor. stek klyftorna i lite honung på medelvärme.
- Karamellsås:
Smält socker och vatten till karamell. Häll på grädden och låt den koka tills allt socker smält.
- Chokladplattor:
Temperera chokladen och stryk ut den på en overheadfilm. Strö på salt. Låt stelna och bryt i bitar. Om du inte vill temperera chokladen brer du smält choklad på ett bakplåtspapper och ställer det kallt. Om du inte tempererar blir chokladen mjuk i rumstemperatur.
- Servering:
Häll karamellsås i streck på en tallrik. strö över krossad honungscrunch och lägg på skivor av parfait. Lägg på aprikoser och ringla över lite honung.
Garnera med chokladplattorna.
Liknande recept
Kommentarer (0)