Champagneparfait med honungscrunch och honungsstekta aprikoser

Serverar: 6-8 portioner

Sval parfait serverad med knaprig crunch, karamellsås och honungsstekta aprikoser samt chokladplattor med havssalt. En efterrätt som har det mesta!

Ingredienser

  • Parfait
  • 3 dl champagne eller mousserande vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl florsocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Honungscrunch
  • 50 g socker
  • 1 ½ msk vatten
  • 35 g ljus sirap
  • 35 g flytande honung
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 10 g rumsvarmt smör
  • 3/4 tsk bikarbonat
  • Honungsstekta aprikoser
  • 3-4 aprikoser
  • 2 msk flytande honung
  • Karamellsås
  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • Chokladplattor med havssalt
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1-2 tsk flingsalt
  • Garnering
  • Flytande honung
  • Instruktioner

    1. Parfait: Koka ner vinet tills det bara återstår 2-3 msk. Låt det svalna. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Blanda ner det reducerade vinet i äggvispet och vänd i grädden.
    2. Häll upp smeten i en plastform med ett bakplåtspapper i botten och ställ den i frysen över natten. Ta ut den och skär upp parfaiten i rektanglar, 4-5 x 2 cm vid servering.
    3. Honungscrunch: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll socker, vatten, sirap och honung i en kastrull. Låt det koka upp långsamt. Öka värmen och låt koka i 5-10 minuter, rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Dra av kastrullen från värmen.
    4. Rör i vaniljsocker, smör och bikarbonat med en träslev. Häll hastigt upp den skummande smeten på bakplåtspapper och fördela den hastigt över papperet. Låt svalna och stelna. Bryt i bitar, krossa grovt och strö över glassen vid servering.
    5. Honungsstekta aprikoser: Kärna ur och dela aprikoserna i klyftor. stek klyftorna i lite honung på medelvärme.
    6. Karamellsås: Smält socker och vatten till karamell. Häll på grädden och låt den koka tills allt socker smält.
    7. Chokladplattor: Temperera chokladen och stryk ut den på en overheadfilm. Strö på salt. Låt stelna och bryt i bitar. Om du inte vill temperera chokladen brer du smält choklad på ett bakplåtspapper och ställer det kallt. Om du inte tempererar blir chokladen mjuk i rumstemperatur.
    8. Servering: Häll karamellsås i streck på en tallrik. strö över krossad honungscrunch och lägg på skivor av parfait. Lägg på aprikoser och ringla över lite honung. Garnera med chokladplattorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben