Cheesecake med citron

En kall cheesecake täckt med hemlagad lemoncurd! Denna kaka ska inte bakas i ugn. Servera lättfryst, som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.

Ingredienser

  • Botten
  • 180 g (12) digestivekex eller mariekex
  • 75 g smält smör
  • Fyllning
  • 250 g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
  • 1 dl mörkt muscovadoråsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk rivet skal från citron
  • 2 dl vispgrädde
  • Lemoncurd
  • 2 små citroner
  • 2 ägg
  • 4 dl florsocker
  • 75 g smör
  • Instruktioner

    1. Smöra formen lätt. Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret. Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.
    2. Gör lemoncurden: Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.) Pressa ur 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad). Vispa samman grädden och sockret , det ska vara lättvispat men inte rinnigt.Vispa i osten och kör slätt. Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kexbotten. Låt stå svalt en stund. Slå ostfyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt. Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat. Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.
    3. Dekorera eventuellt med syltad frukt och florsocker.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Halloweenfest
    Först under senare år har det blivit mer vanligt i Sverige att fira...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben