Först under senare år har det blivit mer vanligt i Sverige att fira Halloween. Traditionen är sedan länge riktigt stor i USA och varför skall inte vi också ta tillfället i akt och fira?!

Ordet Halloween kommer av det kristna "all Hallows" (all the holy ones) och det ger ju tankar i samband med vår "Allhelgonahelg".Halloweeensederna är egentligen en blandning av många kulturer och har mer än 200 år gamla anor. Passa på att låta Halloweenfesten lysa upp höstmörkret. Dekorera bordet med vackra pumpor i fina färger, höstlöv av olika slag och kanske några fina kastanjer. När du gröper ur matpumporna och använder innanmätet, så gör "ansikten" eller bara hål i skalet. Sätt i värmeljus och låt dem välkomna gästerna på trappan.
Av pumpakärnorna blir det lätt ett annorlunda tilltugg. Rensa dem rent från köttet och skölj dem noga. Låt torka på papper och rosta dem sedan mitt i ugnen på 175 grader ca 15-20 min. Ringla till sist över lite olja och salta lätt. Enkelt och gott snacks!
Pumpaköttet lämpar sig bra till en värmande soppa. Mixa kött och lök och fräs med lite fett i en gryta. Häll på buljong och låt koka ca 30 min. Jag kryddar gärna med citron, riven ingefära samt salt och peppar. Pröva dig fram själv.
Även desserten på Halloweenfesten kan vara gjord av pumpakött. Förhör dig i butiken så att du verkligen köper matpumpa och inte de andra som är prydnadspumpor. Utgår ifrån ett recept på cheesecake och blanda ner rivet pumpakött i fyllningen, tillsammans med ägg och kryddor. Grädda sedan pajen och bred över en topping, som till vanlig cheesecake, när det svalnat. Lycka till med festen!

Fler Halloweentips följer hela veckan!

Margareta Schildt-Landgren
2000-10-30