Chocolate cream pie

Serverar: 6-8 portioner

Makalöst god paj med härlig chokladfyllning som passar fint ihop med den fluffiga grädden och den knapriga bottnen.

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g Ballerina kladdkaka-kex
  • 35 g smör
  • Chokladfyllning
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 3/4 dl socker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 nypa salt
  • 2 äggulor
  • 3½ dl mjölk
  • 15 g smör
  • 1 tsk flytande vaniljextrakt eller 1/4 tsk äkta vaniljpulver
  • Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • Kakao
  • 50 g mjölkchoklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Bryt kakorna (med fyllning i) i mindre bitar och mixa dem till fina smulor i en mixer eller matberedare. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 20 cm i diameter. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt det svalna.
    3. Fyllning: Hacka chokladen. Vispa socker, maizena och salt i en kastrull. Vispa ihop äggulor och mjölk i en skål och rör ner det i kastrullen med sockerblandningen. Värm på medelvärme under omrörning (gärna med en ballongvisp) tills smeten tjocknar. Den ska bli ungefär som bearnaisesås i konsistensen. Se till att röra hela tiden, och låt inte krämen koka, så slipper du äggbitar i smeten. Detta kan ta 10-15 minuter.
    4. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt hackad choklad, smör och vanilj och rör tills smeten är slät. Låt fyllningen svalna i 40-50 minuter i rumstemperatur. Rör om då och då. Häll fyllningen i pajskalet och ställ in det i kylen i minst 6 timmar eller över natten, lätt övertäckt.
    5. Vispa grädden och bred ut den över chokladsmeten strax innan servering. Pudra med kakao och riv mjölkchoklad över.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    20-25
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben