Chokladkaka med krämig fyllning

Chokladälskarens dröm! Otroligt saftig chokladkaka med en krämig fyllning som toppas med en chokladglasyr. Välj själv kakaohalt- är den lite högre i själva kakan kan det vara gott med en lägre i glasyren och tvärtom.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2½ dl farinsocker
  • 5 äggulor
  • 5 äggvitor
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Smör och farinsocker till formen
  • Fyllning
  • 175 g smör
  • 2 dl kakao
  • 1½ dl farinsocker
  • 1 dl florsocker
  • 4 msk kokande vatten
  • Glasyr
  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk glykossirap
  • 100 g smör
  • Dekoration
  • Hyvlad choklad
  • Servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och sockra 2 formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
    2. Kaka: Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa smör och socker krämigt. Rör ner gulorna, en åt gången i smör- och sockerblandningen. Sikta ner mjöl och bakpulver och rör ner den smälta chokladen.
    3. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Prova med en sticka att den är torr. Låt svalna.
    4. Fyllning: Smält smöret, tillsätt kakao, farin- och florsocker. Avsluta med det kokande vattnet. Rör tills sockret är löst och krämen är slät. Kyl krämen i 30 minuter.
    5. Bred ut krämen på den ena bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå.
    6. Glasyr: Smält choklad, sirap och smör över vattenbad. Rör till en jämn glasyr. Ställ den i kylskåpet. Rör i glasyren var femte minut tills den har fått en bredbar konsistens.
    7. Bred ut glasyren över kakan och dekorera med hyvlad choklad. Servera en klick vispad grädde till kakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben