Chokladkolapaj

Serverar: 12 portioner

Här kommer en dessertpaj för alla gottegrisar, stora som små! Den knapriga pajbottnen är fylld av en underbar nötkola som kommer att skapa sensation på kaffebordet.

Ingredienser

  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 msk majsolja
  • 1 äggula
  • 3 msk vatten
  • 1 msk strösocker
  • Fyllning
  • 1½ dl ljust eller mörkt muscovadosocker
  • 1½ dl ljus sirap
  • 1½ dl vispgrädde
  • 4 tsk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 3 dl grovhackade hasselnötter
  • Garnering
  • 3 dl crème fraiche
  • 25 g hackade och rostade hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg mjöl, smör, olja, äggula, vatten och socker i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Arbeta till att en degboll bildas.
    2. Tryck ut degen i en springform eller pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga pajbottnen innan du gräddar den, ca 10 minuter.
    3. Gör fyllningen. Blanda muscovadosocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en vid panna.
    4. Koka upp smeten på medelstark värme. Det är viktigt att smeten får småkoka 10 minuter. Dra av pannan från värmen och klicka sedan ner smöret i smeten och rör ut det väl.
    5. Blanda ner nötterna i kolasmeten och häll smeten i pajskalet. Ställ formen kallt i kylen tills fyllningen har stelnat, ca 2 timmar.
    6. Servera med en klick crème fraiche och garnera kakan med hasselnötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben