Här kommer en dessertpaj för alla gottegrisar, stora som små! Den knapriga pajbottnen är fylld av en underbar nötkola som kommer att skapa sensation på kaffebordet.
Ingredienser
3½ dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
1 msk majsolja
1 äggula
3 msk vatten
1 msk strösocker
Fyllning
1½ dl ljust eller mörkt muscovadosocker
1½ dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
4 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
3 dl grovhackade hasselnötter
Garnering
3 dl crème fraiche
25 g hackade och rostade hasselnötter
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader. Lägg mjöl, smör, olja, äggula, vatten och socker i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Arbeta till att en degboll bildas.
- Tryck ut degen i en springform eller pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga pajbottnen innan du gräddar den, ca 10 minuter.
- Gör fyllningen. Blanda muscovadosocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en vid panna.
- Koka upp smeten på medelstark värme. Det är viktigt att smeten får småkoka 10 minuter. Dra av pannan från värmen och klicka sedan ner smöret i smeten och rör ut det väl.
- Blanda ner nötterna i kolasmeten och häll smeten i pajskalet. Ställ formen kallt i kylen tills fyllningen har stelnat, ca 2 timmar.
- Servera med en klick crème fraiche och garnera kakan med hasselnötter.
Liknande recept
Kommentarer (0)