Chokladkrämspaj med vispad créme fraiche och sötsalta pekannötter

Serverar: 12-14 portioner

Detta är en chokladpaj deluxe med otroligt goda smakkombinationer! Paj och nötter kan förberedas dagen före. Garnera pajen strax innan du serverar.

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • ½ dl kakao
  • 4 msk mandelmjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 litet ägg
  • 50 g mörk choklad
  • Chokladkräm
  • 150 g mörk choklad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 4 äggulor
  • Sötsalta pekannötter
  • 100 g pekannötter
  • ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • Vispad créme fraiche med vanilj
  • ½ vaniljstång
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Blanda de torra ingredienserna och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck med aluminiumfolie runt kanterna och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt pajskalet svalna. Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad. Pensla pajskalet med chokladen.
    4. Chokladkräm: Hacka den mörka och ljusa chokladen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Värm grädde, mjölk och socker till lite varmare än fingervarmt och häll blandningen över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm till 82 grader.
    5. Ta kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladet. Häll krämen över chokladen. Mixa snabbt med mixerstav tills allt blandats ordentligt. Låt krämen svalna innan den hälls i pajformen. Låt stå i kylen i ca 4 timmar.
    6. Nötter: Sätt ugnen på 200 grader.
    7. Rosta pekannötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 8 minuter. Smält sockret på medeltemperatur. Tillsätt nötter och salt precis när sockret börjar få färg och rör om tills sockret börjar bli vitt och separeras. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna.
    8. Vispad créme fraiche: Vispa samtliga ingredienser tills den har konsistensen av löst vispad grädde.
    9. Servera pajen med vispad créme fraiche och pekannötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben