Chokladkrans

Serverar: 10 portioner

Det här vetebrödet har en härlig chokladfyllning som är svår att motstå. Baka flera kransar på en gång för de är försvinnande goda.

Ingredienser

  • 1½ dl mjölk
  • ½ pkt jäst
  • En nypa salt
  • 1 tsk strösocker
  • 4 dl vetemjöl special
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 2 msk kakao
  • 1 msk kokande vatten
  • 50 g rumstempererat smör
  • 3/4 dl strösocker
  • Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk kakao
  • Ca 1 tsk vatten
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, mjöl och ägg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa till dubbel storlek, ca en timma.
    2. Gör fyllningen. Blanda kakao och kokande vatten. Låt kakaoblandningen svalna. Rör under tiden smör och socker så att det blir mjukt. Rör ner smörblandningen i kakaoblandningen och rör om till en smidig kräm.
    3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda igenom degen och kavla ut den till en rektangel, ca 20x30 cm. Bred kakaofyllningen över degen och rulla ihop från långsidan.
    4. Forma längden med skarven nedåt till en ring. Foga samman ändarna genom att trycka ihop degen.
    5. Lägg kransen på en bakpappersklädd plåt. Låt kransen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    6. Pensla med ägget och grädda kransen ca 25 minuter. Låt den svalna.
    7. Blanda florsocker och kakao, droppa i vatten. Rör tills du får en tjock sås. Ringla glasyren över kransen och låt den stelna.
    8. Istället för att göra en egen chokladfyllning kan du använda dig av färdiga krämer som exempelvis nutella eller hasselnötskräm. Bred ut ca 150 g valfri kräm på degen och följ för övrigt grundreceptet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben