Chokladkrans med ananas

En festlig kaka som går bra att frysa. Garnera kakan strax före servering.

Ingredienser

  • 1 ½ dl kaffegrädde
  • ½ dl ananasspad
  • 3/4 dl kakaopulver
  • 1 + 1 dl socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • Garnering
  • 50 g mörk blockchoklad
  • 25 g smör eller margarin
  • 1 3/4 dl florsocker
  • 2 msk ananasspad
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Ca 2-3 ananasskivor
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175°
    2. Häll grädde, ananasspad, siktat kakaopulver och 1 dl socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen kallna.
    3. Rör matfett och 1 dl socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt kraftig omrörning.
    4. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det växelvis med chokladblandningen i smeten.
    5. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad och känns torr. Låt kakan vila några minuter i sin form, stjälp upp och låt kallna.
    6. Bryt chokladen i mindre bitar till garneringen. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med matfettet. Låt smälta i vattenbad. Ta skålen ur vattenbadet.
    7. Tillsätt siktat florsocker, ananasspad och vaniljsocker. Bred krämen över kakan. Låt ananasringarna rinna av och skär dem i mindre bitar. Garnera kakan med dem.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben