Chokladmousse med äkta vaniljsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Chokladmoussereceptet är fritt efter Cattelins 30-åriga kokbok, fast jag använder både vit och mörk choklad. Äkta vaniljsås hör till.

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk starkt eller espressokaffe
  • 30 g vit söt choklad
  • 40 g mörk choklad
  • 4 äggulor
  • 2 dl vanlig mjölk
  • 1 vaniljstång
  • ½ dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Gör först chokladmoussen:
    2. Häll chokladen och kaffet i en kastrull på svag värme. Låt smälta. Ev. i vattenbad. Tag av och låt svalna. Rör i en äggula. Vispa grädden tjock men inte för hårt. Blanda i försiktigt (rör sakta i grädden). Kyl i två-tre timmar.
    3. Gör nu vaniljsåsen:
    4. Klipp itu vaniljstången och peta ur alla korn i en kastrull. Lägg även i vaniljstången. Låt koka upp försiktigt med mjölken. Sjud några minuter på svagare värme. Håll varmt men inte kokande. Tag upp själva stången. Vispa äggulorna (3 st) hårt med sockret till en ljusgul och luftig konsistens. Häll över vaniljmjölken, värm upp igen men försiktigt, så att det inte kokar men så att blandningen tjocknar.
    5. Häll i en skål och låt svalna och kylas ned ordentligt. Såsen skall vara tjock, kall och full med små svarta vaniljprickar...
    6. Både mousse och vaniljsås håller sig några dagar i kallt kylskåp.
    7. Vill man vara extra tjusig kan man göra moussen i två etapper, dels med mörk, dels med vit choklad och blanda först när man serverar.

    Liknande recept

    4.8
    20 min
    4
    23

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben