Chokladnötter

Krispiga nötter som först karamelliserats och därefter doppas i choklad i omgångar

Ingredienser

  • 200 g hasselnötter
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,25 dl vatten
  • 0,5 st vaniljstång
  • 1 msk smör
  • 200 g mörk choklad
  • Kakao
  • Instruktioner

    1. Rosta nötterna i en het torr stekpanna under omrörning till gyllenbrun färg. Lägg dem i en ren handduk. Gnugga nötterna så att allt löst skal faller bort.
    2. Blanda socker och vatten i en vid kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Blanda stång och fröer i sockret. Koka sockret till 121° .
    3. Lägg i de rostade nötterna och rör blandningen tills sockret vitnar och kristalliseras. Fortsätt att röra kontinuerligt tills det får gyllenbrun färg. När det börjar knäppa är det klart.
    4. Rör i smöret för att nötterna ska separeras. Häll ut dem på oljad plåt. Dela nötterna med en gaffel. Låt kallna.
    5. Temperera chokladen enligt beskrivning på sidan 44. Skaka nötterna i chokladen, ta upp dem med en gaffel, lägg dem på bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.
    6. Kyl. Upprepa processen 1–2 gånger till.
    7. Ställ kallt att stelna. Rulla nötterna i kakao, lägg dem i en sil. Skaka bort överflödig kakao.
    8. Förvara rumstempererat

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben