Krispiga nötter som först karamelliserats och därefter doppas i choklad i omgångar
Ingredienser
200 g hasselnötter
1,5 dl strösocker
0,25 dl vatten
0,5 st vaniljstång
1 msk smör
200 g mörk choklad
Kakao
Instruktioner
Rosta nötterna i en het torr stekpanna under omrörning till gyllenbrun färg. Lägg dem i en ren handduk. Gnugga nötterna så att allt löst skal faller bort.
Blanda socker och vatten i en vid kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Blanda stång och fröer i sockret. Koka sockret till 121° .
Lägg i de rostade nötterna och rör blandningen tills sockret vitnar och kristalliseras. Fortsätt att röra kontinuerligt tills det får gyllenbrun färg. När det börjar knäppa är det klart.
Rör i smöret för att nötterna ska separeras. Häll ut dem på oljad plåt. Dela nötterna med en gaffel. Låt kallna.
Temperera chokladen enligt beskrivning på sidan 44. Skaka nötterna i chokladen, ta upp dem med en gaffel, lägg dem på bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.
Kyl. Upprepa processen 1–2 gånger till.
Ställ kallt att stelna. Rulla nötterna i kakao, lägg dem i en sil. Skaka bort överflödig kakao.