Chokladcheesecake med hasselnötter och chokladtäckta nötter
Serverar: 10-12 portioner
Överraska dina vänner med den här lena kakan, den har en ljuvligt söt och krispig nötbotten och passar utmärkt både som dessert och till kaffet.
Ingredienser
175 g mörk choklad
100 g chokladtäckta nötter
150 g chokladcookies
75 g smält smör
500 g Philadelphiaost
1 dl vispgrädde + 2½ dl
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker + 1½ msk
½ dl krossade hasselnötter
3 ägg
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten på en osmord springform, som är 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält chokladen och låt den svalna.
- Hacka de chokladtäckta nötterna grovt och lägg hälften åt sidan. Lägg resten av nötterna med chokladkakorna i en mixer och mixa till fina smulor. Blanda ner smöret. Pressa smulblandningen i botten på formen. Ställ in i kylen.
- Lägg färskost, 1 dl vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och krossade hasselnötter i en skål. Vispa med elvisp på låg hastighet tills väl blandat. Vispa ner äggen, ett i taget, skrapa ner smeten från kanten då och då. Tillsätt den smälta chokladen. Häll smeten i formen.
- Ställ springformen i en ugnsfast form och häll på vatten tills springformens kant täcks till en tredjedel. Grädda i ugnen 45 minuter tills kakan är fast. Låt kakan svalna helt och kyl cirka tre timmar.
- Vispa 2½ dl vispgrädde med 1½ msk vaniljsocker. Spritsa grädden före servering och garnera med resten av de hackade chokladnötterna.
Liknande recept
Kommentarer (0)