Chokladtårta
En riktigt läcker chokladtårta med tryffelglasyr. Gör tårtan dagen innan eftersom glasyren behöver tid att stå till sig.
-Tänk på att glasyren behöver 12 timmar för att stå till sig, så börja i tid!
Ingredienser
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
180 g vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Glasyrtryffel
100 g smör
300 g mörk choklad av bästa kvalitet
2 dl grädde
1 dl socker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Smält smöret i en kastrull på spisen. Ställ åt sidan och låt det svalna.
- Knäck äggen i en bunke. Blanda ner det smälta smöret och sikta i de övriga ingredienserna genom en sil. Den här kakan blir bättre ju mindre man rör i den så försök att bara precis blanda om.
- Smöra en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Häll smeten i en formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.
- Glasyrtryffel:
Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
- Hacka chokladen och lägg den i en rymlig skål eller bunke.
- Koka upp grädde och socker och slå blandningen över den hackade chokladen. Rör så chokladen smälter.
- Tillsätt därefter smöret och blanda till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar innan du glaserar tårtan.
- Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera, gärna med fina, färska bär.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Mors dag
På söndag den 27 maj är det Mors dag. På vissa håll har Mors dag bl...