Chokladtårta

Serverar: 14 portioner

Ljuvligt god tårta med chokladmousse. Kan göras till såväl till födelsedagsfirande som till högtider såsom till påsk.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Chokladgrädde
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 2 msk vatten
  • 1 msk snabbkaffepulver
  • 4 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • Mandelfyllning
  • 175 g mandelmassa
  • 1/2-3/4 dl punsch
  • Garnering
  • 1 msk kakaopulver
  • Hackade hasselnötter
  • Socker- eller marsipanfigurer
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda samman mjölsorterna med bakpulvret.
    2. Vänd ner det i äggsmeten och rör om väl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 ½ liter.
    3. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna. Vispa grädden hårt och ställ den i kylen. Bryt sönder chokladen och lägg den i en skål tillsammans med vatten och kaffepulver.
    4. Låt det smälta i ett vattenbad. Rör ett par gånger under tiden. Låt det svalna.
    5. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa till en jämn smet.
    6. Rör ner den hårt vispade grädden försiktigt och rör till en slät chokladgrädde.
    7. Riv mandelmassan. Tillsätt punschen och rör till en jämn smet. Dela den kalla kakan i tre bottnar.
    8. Bred mandelsmeten över den ena bottnen och täck den med chokladgrädde. Lägg på nästa botten och bred chokladgrädde över. Täck med den sista bottnen.
    9. Bred grädde tunt över och runt hela tårtan. Spritsa resten av grädden i ett mönster. Sikta över kakao.
    10. Tryck fast hackade nötter på kanten och garnera med kycklingar.

    Liknande recept

    3.5
    45 min
    8-10
    2

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Mors dag
    På söndag den 27 maj är det Mors dag. På vissa håll har Mors dag bl...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben