Chokladtårta med apelsin och vaniljgrädde
Serverar: 10-12 portioner
En god och saftig chokladbotten som inte är så mäktig. Tårtan fylls med en frisk vaniljgrädde.
Vill man göra det riktigt lätt för sig så köper man vaniljvisp.
Ingredienser
Chokladbotten
100 g mörk choklad
½ dl kakao
4 dl socker
1½ dl varmt vatten
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk salt
4 ägg
Rivet skal av 1 apelsin
150 g rumsvarmt smör
2½ dl filmjölk
Fyllning
4 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk äkta vaniljpulver
2-3 msk Grand mariner (kan uteslutas)
Garnering
1 apelsin
1 kvist mynta eller citronmeliss
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla 2 formar, 22-23 cm i diameter.
- Hacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med kakao och socker. Koka upp vatten och häll över. Rör tills chokladen och sockret smält. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan. Vispa ägg på mediumhastighet i några sekunder. Tillsätt resten av sockret och höj hastigheten. Vispa till en luftig ljus kräm i 2-3 minuter.
- Häll chokladkrämen i äggsmeten och vispa tills det är helt blandat. Riv ner apelsinskal. Tillsätt smöret, klicka ner lite i taget under tiden som smeten vispas. Vispa ner filmjölken. Vispa sist ner mjölblandningen tills allt är ordentligt blandat. Dela upp smeten i de två formarna, stryk slät.
- Grädda i 30-35 minuter eller tills kakans kanter börjar släppa från formen. Testa gärna med en sticka. Ta ut kakan och låt den vila i ca 10 minuter. Stjälp upp och låt kallna helt. Dela bottnarna i två.
- Vispa alla ingredienser till fyllningen. Bred på ett lager fyllning mellan tårtbottnarna. Garnera med skivade apelsiner och mynta eller citronmeliss.
Liknande recept
Kommentarer (0)