Chokladtårta med apelsin och vaniljgrädde

Serverar: 10-12 portioner

En god och saftig chokladbotten som inte är så mäktig. Tårtan fylls med en frisk vaniljgrädde. Vill man göra det riktigt lätt för sig så köper man vaniljvisp.

Ingredienser

  • Chokladbotten
  • 100 g mörk choklad
  • ½ dl kakao
  • 4 dl socker
  • 1½ dl varmt vatten
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2½ dl filmjölk
  • Fyllning
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 msk äkta vaniljpulver
  • 2-3 msk Grand mariner (kan uteslutas)
  • Garnering
  • 1 apelsin
  • 1 kvist mynta eller citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 2 formar, 22-23 cm i diameter.
    2. Hacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med kakao och socker. Koka upp vatten och häll över. Rör tills chokladen och sockret smält. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål. Ställ åt sidan. Vispa ägg på mediumhastighet i några sekunder. Tillsätt resten av sockret och höj hastigheten. Vispa till en luftig ljus kräm i 2-3 minuter.
    3. Häll chokladkrämen i äggsmeten och vispa tills det är helt blandat. Riv ner apelsinskal. Tillsätt smöret, klicka ner lite i taget under tiden som smeten vispas. Vispa ner filmjölken. Vispa sist ner mjölblandningen tills allt är ordentligt blandat. Dela upp smeten i de två formarna, stryk slät.
    4. Grädda i 30-35 minuter eller tills kakans kanter börjar släppa från formen. Testa gärna med en sticka. Ta ut kakan och låt den vila i ca 10 minuter. Stjälp upp och låt kallna helt. Dela bottnarna i två.
    5. Vispa alla ingredienser till fyllningen. Bred på ett lager fyllning mellan tårtbottnarna. Garnera med skivade apelsiner och mynta eller citronmeliss.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben