Vit chokladtårta med passionsfrukt och apelsin

Serverar: 16 portioner

En friskt smakande tårta som påminner mer om tryffel än tårta. Snabbt och lätt vispas tårtan samman i en kastrull. Den bör bakas dagen före serveringen så att den läckra tårtan hinner stelna. Tårtan är mäktig och räcker till många, minst 16 bitar. Servera eventuellt med en klick grädde.

Ingredienser

  • 2 tsk apelsin, rivet skal
  • 0,75 dl apelsin, pressad saft
  • 2 msk cointreau, eller pressad apelsinsaft
  • 250 g choklad, vit
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • Garnering
  • 4 st passionsfrukter
  • 10 st kumquats
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Klä en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter) med aluminiumfolie.
    2. Blanda apelsinskal, pressad apelsin och eventuell Cointreau.
    3. Värm sakta tills det knappt kokar. Bryt i chokladen och rör tills det smälter. Det får absolut inte koka.
    4. Vispa i smöret växelvis med sockret. Rör smeten slät.
    5. Dra kastrullen åt sidan och vispa i äggen ett i taget.
    6. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 1 timme. Ta ut kakan och låt den kallna. Ställ kallt till nästa dag.
    7. Garnera tårtan med passionsfrukt och halverade kumquats. De står bättre om du skär av lite i botten. En klick vispad grädde till tårtan kan vara gott.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben