Christinas frukostbröd

Serverar: 20 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Riktigt goda bröd när det är med russin, är familjens åsikt.

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrö
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl hackad torkad frukt, typ aprikoser, russin eller äpplen m fl
  • 1 dl hackad hasselnötter
  • 2 dl havregryn eller basmüsli
  • 7½ dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl eller vetemjöl till utbakning
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop de torra ingredienserna och den torkade frukten i en bunke eller köksmaskin. Lös upp jästen i vattnet och häll vätskan i bunken Häll i olivoljan i bunken. Arbeta degen i maskin eller rör ordentligt för hand med en rejäl slev. Degen ska vara kladdig. Låt degen jäsa 1 timme och 30 minuter under bakduk.
    2. Knåda in utbakningsmjölet i degen. Dela degen i 2 delar. Rulla ut varje del i en 40 cm lång "orm", tryck ut ormen till 10 cm bredd. Skär bitarna 4 cm breda. Det blir 10 bitar av varje halva av degen. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrö eller linfrö. Jäs bröden 30 minuter och grädda dem i 225-250 grader i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben