Christinas kött och svamppaj

Serverar: 16 portioner

Detta receptet har följt mig i många, många år. Kan ätas både kall och varm. Den finns alltid i min frys.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 6 dl vetemjöl
  • 250 g margarin
  • 1 dl vatten
  • Fylllning
  • 500 g köttfärs
  • 2 stora gula lökar
  • 400 g frysta champinjoner eller annan fryst svamp
  • 50 g margarin
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 tsk timjan
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 dl chilisås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 200 g riven ost
  • 5 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Hacka samman ingredienserna till pajdegen och låt den vila i 1 timme i kylskåp.
    2. Fräs färs i lite matfett så den blir grynig och får lite färg. Gör det i omgångar och lägg över i en gryta.
    3. Hacka och fräs löken på svag värme så den mjuknar och lägg över i grytan. Fräs också svampen och lägg i grytan tillsammans med alla kryddor, vitlök, chilisås, soja. Rör om och låt det hela bräsera under lock på svag värme ca 10 min.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i osmord långpanna. Nagga med gaffel. Låt pajskalet stå ca 15 minuter innan det sätts in mitt i ugnen och förgräddas i ca 10-15 minuter.
    5. Lägg på den avsvalande röran. Strö över rikligt med rikligt med riven ost. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Häll över röran så att den nätt och jämt täcks. Grädda pajen i ca 30 minuter

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    MajaZoya 1 februari 2009

    Jättegod vardagspaj och helt perfekt att det blir så mycket. Har man som jag 3 grabbar i hushållet går det mycket mat. Blir en ny pajfavorit hos oss, kommer nog ofta att finnas i frysen när de är akuthungriga som tonårspojkar ofta är.

    Pirkko 7 december 2009

    Jättegod recept! 5 stjärnor!!

    haleen 30 juli 2010

    Den här pajen är jättegod. Den har jag ätit många gånger förr, har också följ mig och jag återkommer alltid till detta recept eftersom den är så himla god. Jag brukar ibalnd dela upp den i vanliga pajformer iställer för i långpanna.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben