Churros Diablo med chokladglass och fudgesås
Friterade avlånga "munkar" som vänds i kryddsocker. Serveras med en len chokladglass och en smarrig, chilikryddad chokladsås.
Gör gärna chokladfudgesåsen dagen före servering så den hinner mogna ordentligt.
Ingredienser
Till ca 30 churros
3 dl vatten
2 msk smör
1 tsk socker
1 tsk salt
2½ dl vetemjöl
2 ägg
Raps-, majs- eller solrosolja att fritera i
Kryddsocker
2 dl socker
2 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
2 krm cayennepeppar
Chokladglass
4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
1½ dl socker
125 g mörk choklad, 56-64 %
Chokladfudgesås
½ dl socker
½ dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
25 g smör
1 piripirichili
½ tsk chipotlepasta
30 g mörk choklad
Instruktioner
- Churros:
Blanda vatten, smör, socker och salt i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör i mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills degen tjocknat och börjar lossna från kanterna. Ta kastrullen från plattan och vispa i äggen, ett i taget. Lägg smeten i en spritspåse med stjärntyll.
- Blanda socker, kanel, cayennepeppar och ingefära på en bricka. Värm oljan till 175 grader. Spritsa ut längder, ca 6 cm i diameter, direkt i oljan och klipp av degen med en sax. Fritera 2-3 minuter. Lyft upp och låt churrosen rinna av hastigt. Vänd churrosen i socker och kryddor. Servera nyfriterade.
- Chokladglass:
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Vispa upp äggulor och socker till ett ljust skum. Häll i den varma mjölken i en stråle under vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sätt tillbaka på värmen. Vispa kraftigt och värm tills det börjar tjockna, ca 85 grader.
- Hacka chokladen. Häll den varma glassmeten över chokladen och rör tills den smält. Låt smeten kallna. Frys smeten i glassmaskin till fast och krämig konsistens. Sätt in glassen i frysen 2-3 timmar, så går den lättare att skeda upp.
- Chokladfudgesås:
Koka upp socker, grädde, sirap, smör, smulad piripiri och chipotlepasta i en kastrull. Låt koka 2-3 minuter. Hacka chokladen och rör ner i såsen. Låt kallna.
- Servera alltsammans!
Liknande recept
Kommentarer (0)