Citronrisotto

Serverar: 2-3 portioner

Tid: 40 minuter

Åh, så god och krämig. Ska inte göras till många då det är svårt att få det bra... Den är god i sin ensamhet, men passar bra tillsammans med lax eller kyckling.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 stjälk selleri (men det går precis lika bra utan!)
  • 60 g osaltat smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 1 l grönsaksbuljong
  • Skal och saft av 1/2 (ovaxad) citron
  • Rosmarin från 2 små kvistar, repade och finhackade
  • 1 äggula
  • 1 rågad dl riven parmesanost plus lite mer att strö ovanpå
  • 4 msk vispgrädde
  • Havssalt efter smak
  • Nymald peppar (helst vitpeppar)
  • Instruktioner

    1. Kör lök och selleri i matberedaren till ett finhackat mos. Värm hälften av smöret, all olja, lök och selleri i en stor kastrull. (Jag använder traktörpannan) Fräs blandningen i ca 5 min, se till att det inte fastnar.
    2. Häll i riset, rör om så att det täcks av olja och smör. Under tiden värmer du buljongen i en annan kastrull och håller den vid kokpunkten.
    3. Häll en slev buljong i riset och rör tills buljongen har kokat in. Tillsätt en slev till och rör igen. Fortsätt att göra så här tills riset är al dente. Du behöver kanske inte all buljong, eller också kanske du behöver tillsätta lite varmt vatten i kastrullen.
    4. Blanda ner citronskal och rosmarin i risotton; vispa äggulan, citronsaften, parmesan, grädde och peppar i en liten skål.
    5. När risotton är klar - när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd - tar du kastrullen från värmen och tillsätter ägg- och citronblandningen, resten av smöret och salt efter smak. Servera med mer riven parmesan om du vill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben