Citronsufflé

Serverar: 6 portioner

Sanslöst god. Verkar lite jobbig men är värd besväret. Kan förberedas dagen innan.

Ingredienser

  • 6 små suffléformar, 1.3 dl
  • 4 dl tjock grädde
  • 6 medelstora ägg
  • 6 citroner
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Koka ihop grädden till en blekgul halvgenomskinlig kräm som är så tjock att en klick av den knappast flyter ut. Använd en 2-4 liters kastrull. Då kan ni öka värmen utan större risk och hopkokningen går fortare. Rör flitigt och var försiktig så det inte bränner vid. Lyft krämen/grädden från spisen. Skilj gulorna från vitorna.
    2. Låt värsta värmen försvinna från krämen innan gulorna rörs ner en i taget i krämen. Tllsätt sockret. Riv det gula från citronerna och blanda i krämen. Undvik att få med det vita under skalet. Det är beskt. Smöra formarna. De ska vara ordentligt insmorda upp till kanten och gärna någon millimeter på utsidan. Om det blir en bar fläck någonstans kan sufflén fastna där så att sufflén inte lyfter. Strö en tesked socker i formen. Snurra så sockret fastnar i smöret. Skaka bort överflödigt socker. HIT KAN NI FÖRBEREDA I GOD TID.
    3. Sätt ugnen på 225 grader Vispa äggvitorna till hårt skum. Luckra upp smeten genom att först vispa in 1/4 av skummet. Vänd sedan med en träslev försiktigt ner resten av vitorna. Fyll formarna alldeles upp till kanten med smeten. Grädda i 9 minuter. Skall vara lite flytande i mitten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben