Clementinsorbet med kattungor och Drambuie

Serverar: 4-6 portioner

Fräsch sorbet som toppas med örtlikören Drambuie. Serveras med knapriga kattungor.

Ingredienser

  • 1 gelatinblad
  • 1 dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 1 dl socker
  • 2 dl pressad clementin ca 6 st
  • 3/4 dl pressad citron
  • 1 msk Drambuie (örtlikör)
  • Kattungor, ca 20 st
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl socker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 2 äggvitor
  • 1½ dl vetemjöl
  • Rivet skal av 1 citron
  • Instruktioner

    1. Kattungor: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Rör i lite i taget av äggvitan. Sikta mjölet och vänd ner i smeten tillsammans med citronskalet.
    2. Lägg smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut längder, 6-7 cm långa på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten innan de lossas och sedan får kallna.
    3. Sorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp vatten, socker och glykos. Ta kastrullen från plattan. Lyft upp gelatinbladet och smält det i den varma sockerlagen. Häll i clementin- och citronsaft. Låt kallna. Frys blandningen i glassmaskin.
    4. Fördela sorbeten i frostade glas och häll på Drambuie. Servera kattungorna till.

    Liknande recept

    5
    1 min
    1
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben