Crème Brulée med karamelltak

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 2 timmar

Crème Brulée, ej att förväxla med brylépudding, lagas i portionskoppar och är lenaste tänkbara vaniljkräm under ett sprött och knäckigt tak. Den som inte har, eller vill köpa cocotteformar, kan använda kaffe-, mocca- eller espressokoppar eftersom gräddningen sker vid bara 90°. Den gratinerade knäckiga ytan får i det fallet ersättas med ett lager brun farin.

Ingredienser

  • 2 vaniljstänger
  • 7 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 12 äggulor
  • 1 3/4 dl strösocker, 150 g
  • Karamelltak
  • 3 dl strösocker, varav gärna en del farinsocker
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 90°. Ställ 10-12 cocotteformar eller koppar i en långpanna. Klyv vaniljstängerna, skrapa ur kornen i en kastrull. Koka upp dem med vaniljstängerna, grädde och mjölk. Vispa ihop gulor och socker. Sila och vispa ner den varma, ej för heta, gräddmjölken däri. Häll upp i kopparna och sätt in på nedersta falsen i ugnen, häll varmt vatten i långpannan. Grädda i 1 1/2 - 1 3/4 tim tills krämen stannat. Hit kan förberedas dagen innan.
    2. Karamelliseringen av ytan kan ske på olika sätt: Ett sätt är i ugn med grillelement. Värm till hetast möjliga övervärme med grill. Ställ hälften av cocotteformarna åt gången i långpanna med isvatten - krämen får nämligen inte bli varm. Strö en dryg matsked socker över vardera och gratinera 5-6 minuter högt i ugnen under bevakning. Ett annat sätt kan användas av den som äger en liten gasolbrännare eller varmluftspistol. Ställ cocotteformarna på en plåt. Sockra och gratinera snabbt en i taget med hjälp av brännaren. Ett tredje sätt får bli lösningen om man använt kaffe- eller moccakoppar som tål ugnsgräddning, men inte gratineringshetta. Strö enbart ett lager farinsocker på ytan före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    mattiaswa 12 juli 2009

    Jävla skitrecept. Efter 1.5 i ugnen är det fortfarande lika rinnande som det var från början. Bara att slänga bort o hoppa efterrätten....

    sotnot 15 februari 2011

    de ska ju stelna i kylen sen så du behöver inte hacka

    linnar 18 januari 2012

    Jag gjorde som det stod i receptet men det blev ju helt misslycka det stelna ju aldrig.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben