Crème brûlée med marinerade aprikoser

Serverar: 10-12 portioner

Pajen blir bäst om den bakas dagen före festen. Gräddblandningen behöver inte svalna innan den vispas ihop med äggsmeten. Ur Allt om Mat 20/05.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 75 g smör
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 75 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1/2 dl sött dessertvin, t ex Château Menota
  • Brûlée
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2+1/2 dl socker
  • 6 äggulor
  • Garnering
  • 2 msk socker
  • 1 tsk finstötta kardemummakärnor
  • Tillbehör
  • 1 l vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Pajskal: Kör snabbt ihop ingredienserna till degen i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter och sätt ugnen på 225°.
    2. Fyllning: Hacka aprikoserna och häll dessertvinet över. Låt blandningen dra 30 minuter, tills vinet sugits upp av frukten.
    3. Förgrädda pajskalet mitt ugnen ca 12 minuter, tills det fått litet färg. Sänk ugnsvärmen till 150°. Fördela aprikoserna i botten av pajskalet.
    4. Brûlée: Dela vaniljstången på längden och skrapa ned fröna i en kastrull. Lägg även ned stången. Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl socker. Koka upp blandningen under omrörning och ta kastrullen från värmen.
    5. Vispa äggulor med resterande 1/2 dl socker vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och vispa sedan ned mjölken i äggsmeten. Häll blandningen över aprikoserna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills brûléen har stannat.
    6. Garnering: Blanda socker och finstött kardemumma. Strö blandningen över den avsvalnade pajen. Bränn av sockret med en brännare eller ställ den i ugnen under grillen på högsta värme - passa noga. Ställ pajen kallt till serveringen.
    7. Servera gärna med vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben