Crème brûlée med tre smaker

Serverar: 4 portioner

En underbar efterrätt efter en underbar middag. Ingredienserna förändras något beroende på om man väljer smak av vanilj, kaffe eller kokos.

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 dl råsocker till sockerstänger
  • 4 msk råsocker till knäcktäcke
  • Med vaniljsmak
  • 2 vaniljstänger
  • Med kaffesmak
  • 1 tsk snabbkaffe
  • 1 tsk vatten
  • Med kokossmak
  • 1 dl kokosmjölk
  • ½ dl riven kokos
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Med vaniljsmak: Halvera vaniljstången på längden, skrapa ut kärnorna och lägg stänger och urskrap i en kastrull. Låt koka upp med grädden. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Plocka ut vaniljstängerna. Vispa ägget, äggulor och socker. Tillsätt vaniljgrädden och salt. Rör om.
    3. Med kaffesmak: Rör ut kaffet i vatten. Blanda med övriga ingredienser.
    4. Med kokossmak: Byt hälften av vispgrädden mot kokosmjölk. Blanda med riven kokos och övriga ingredienser.
    5. Fördela i 4 ugnssäkra portionsformar. Ställ formarna i vattenbad i ugnen tills de blivit fasta i konsistensen, ca 40 minuter. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig.
    6. Brända sockerstänger: Häll råsocker i en stekpanna, hetta upp och rör om. När sockret smält och färgats brunt, häll det i tunna strängar på ett bakplåtspapper och låt stelna.
    7. Ta ut formarna och strö över lite socker på varje form. Smält sockret med en liten brännare (finns att köpa i cookshops eller järnaffärer) tills det bli ett knäckigt lock. Alternativt höj temperaturen i ugnen till 250 grader, "grill", strö över sockret och ställ formarna i ugnen tills sockret smält till ett knäckigt täcke.
    8. Dekorera med sockerstängerna och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Maithai 19 februari 2010

    Tack för ett mkt gott recept! Jag gjorde creme brulee med kokossmak och det blev en perfekt avslutning efter en kryddig middag. Rekommenderar fler att pröva receptet. Vet dock ej om det är så att jag har lite för stora formar....receptet räckte nämligen bara till tre portioner....I övrigt vill jag säga att receptet var enkelt att följa och resultatet blev som sagt mycket gott:)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben