Créme caramel med glöggsmak och knäcksticks

Serverar: 6 portioner

Klassisk efterrätt med doft och smak av jul

Ingredienser

  • Créme caramel
  • 1 ½ dl socker
  • ½ dl kokande vatten
  • 4 stora ägg
  • 2 dl vit starkvinsglögg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • Knäcksticks
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl hackad mandel
  • Garnering
  • Färska fikonklyftor
  • Instruktioner

    1. Créme caramel: Sätt ugnen på 150 grader. Smält sockret i en stekpanna, tillsätt det kokande vattnet. Sockret stelnar till men smälter på nytt under omrörning. Glasera ugnssäkra portionsformar med sockerlagen, arbeta snabbt innan den hinner stelna.
    2. Vispa samman ägg och glögg. Koka upp mjölk, grädde och socker, slå den heta gräddmjölken under vispning i äggblandningen. Häll äggblandningen i portionsformarna och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de har stannat. Låt svalna och stjälp sedan upp på tallrikar.
    3. Knäcksticks: Blanda alla ingredienser utom mandel i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på medelvärme tills en droppe smet hälld i ett glas kallt vatten blir tills en seg kula, ca 15 minuter. Rör inte för ofta i smeten, då kan den sockra sig. Blanda i mandel och häll ut smeten på bakplåtspapper till långa sticks. Låt svalna och lossa sedan försiktigt från papperet.
    4. Servera med knäckesticks och garnera med färska fikon klyftor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben