Creme caramel med saffran och cognac

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Ganska julig är den. Och smarrig.

Ingredienser

  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 4 ägg
  • ½ dl cognac
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • ½ g saffran
  • 1 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Ta fram en avlång form. Smält 1,5 dl strösocker i en stekpanna. Använd inte högsta värme, men nära på. När sockret är smält - häll på en halv deciliter kokhett vatten. Det blir en rätt våldsam reaktion med mycket ånga, men bli inte rädd; rör om så det blandas väl. Häll sedan över det medan det forfarande är hett i formen, och fördela sockermassan i formen genom att luta på den så att alla väggar och botten täcks. Låt svalna. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp mjölk och grädde med sockret och saffranet. Rör om och koka nån minut.
    2. Vispa äggen med cognacen så det blir fluffigt. Häll den varma grädmjölken i äggsmeten under fortsatt vispning.
    3. Häll över i formen och sätt in i ugnen. Grädda 45-60 minuter, lite beroende på hur tjockt det bir i din form. Låt svalna och ät.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben