Curryspetsad cornichon- och potatissallad

Serverar: 8 portioner

Tid: 45 minuter

En krämig och smakrik potatissallad som passar till allt kött, grillat som stekt, varmt som kallt.

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl gräddfil
  • 350 g äkta majonnäs
  • 2 hg cornichons
  • 3 krm grovmalen svartpeppar
  • 3 krm salt
  • 1 msk basilika
  • 1 msk timjan
  • 1 krm currypulver
  • 2 rejäla vitlöksklyftor
  • 2 msk färsk gräslök
  • Instruktioner

    1. Koka potatisen med en ordentlig slev salt och några nypor basilika, utan att skala den, i en rejäl kastrull.
    2. Skala och grovhacka löken och lägg i en stor bunke. Blanda ner crème fraîche, gräddfil och majonnäs med löken och låt stå kallt. Häll av spadet från cornichons och lägg dem på hushållspapper för att dra ur lite av vätskan.
    3. När potatisen är färdig ska den delas i fyra kvartar; om du tvunget vill skala den är ett hett tips att du, efter att ha hällt av kokvattnet, fyller på kastrullen med kallvatten. Då släpper skalet och du kan enkelt dra bort det efter att du har delat potatisarna. Låt därefter potatisdelarna ligga och svalna en stund på hushållspapper.
    4. Blanda ner basilika, timjan, salt, peppar och currypulver i bunken. Blanda därefter ner cornichons och låt stå kallt medan potatisen svalnar. När potatisen går att ta i utan att den känns het (fingervarm), blanda ner den i bunken och låt svalna ytterligare en stund, innan du spänner över plast och ställer in i kylskåpet tills det är dags att servera.
    5. Om du ställer in bunken i kylskåpet innan potatisen är helt sval kan potatisen bli bitter eller sur!
    6. När det är dags att servera, pressa ner vitöksklyftorna och rör om; klipp sedan rejält med gräslök över salladen.
    7. Låt dig väl smaka!
    8. Tips: Ersätt gräddfil och crème fraîche med lätt-varianter, äkta majonnäs med lättmajonnäs för ett hälsosammare alternativ.
    9. Körsbärstomater och ruccolasallad med ett stänk vinäger och en nypa basilika utgör ett utsökt grönsalladskomplement.
    10. Om rödlök inte är din favoritsmak, finhacka en halv rödlök istället för att grovhacka en hel.
    11. Beroende på styrka hos lök och vitlök kan mer currypulver behövas. Kom ihåg att smaka av!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    marcu5 15 maj 2011

    Min matblogg: http://matbiten.wordpress.com/

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben