De absolut godaste kanelbullarna!

Serverar: 50 portioner

En underbart lättarbetad och smidig vetedeg. Ger fantastiska kanelbullar. Även till släta bullar är receptet perfekt. Vid jul använder du samma grunddeg men byter kardemumma mot 2 påsar saffran stött med lite socker.

Ingredienser

  • Vetedeg
  • 2 paket jäst (den vanliga sorten)
  • 4 dl standardmjölk
  • 1 dl grädde
  • 200 gr smör
  • 2 msk malen kardemumma
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 dl honung
  • 16-18 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 50-100 g rumsvarmt smör
  • 1/2-1 dl socker
  • 2 msk malen kanel
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smör och rör ned mjölk och gädde. Ljumma vätskan till fingervarmt och i bunken. Rör ut jästen och tillsätt kardemumma, socker, salt, ägg, honung samt vetemjöl. Knåda degen blank och smidig och låt jäsa övertäckt ca 60 min.
    2. Dela degen i två delar. Kavla ut vardera till två stora rektanglar ca 1/2 cm tjocka. Bred på smör, strö över socker och kanel. Rulla i hop från långsidan för små bullar och från kortsidan för stora.. Skär rullen i ca 2 cm tjocka bitar. Placera bitarna på bakplåtspappersklädd plåt eller i bullformar. Tryck till lite lätt med handflatan. Låt bullarna jäsa övertäckta på plåten ca 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
    3. Grädda i mitten av ugnen 225-250 grader, ca 8 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    bakmimmi 13 april 2009

    Underbart goda bullar! De tar lite tid att baka men är väl värda att vänta på.

    mockarutan 20 januari 2010

    Bakade dem igår med saffran. En underbar deg, supersmarriga!

    eva_jonte 16 april 2014

    Du skrev: jäst-den vanliga sorten. Menar du den röda? För söta degar?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben