Den optimala tomatsåsen

Serverar: 8 portioner

En riktigt god tomatsås kräver tid. Det är först när löken svettas på låg värme och tomaterna får puttra i timmar som en djup sötma kan lockas fram ur tomaterna.

Ingredienser

  • 1,5 kg tomater , (eller 3 burkar hela à 400 g)
  • 3 st gul lök(ar)
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk torkad oregano , (eller 3 msk färsk)
  • Instruktioner

    Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd. Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger. Låt allt koka under lock på låg värme i ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande. Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Birlos 30 augusti 2011

    Mycket bra recept på en god tomatsås, som kan användas i alla möjliga sammanhang. Inte minst som pizzasås.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben