Serverar: 8 portioner
En riktigt god tomatsås kräver tid. Det är först när löken svettas på låg värme och tomaterna får puttra i timmar som en djup sötma kan lockas fram ur tomaterna.
Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd. Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger. Låt allt koka under lock på låg värme i ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande. Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in.
Mycket bra recept på en god tomatsås, som kan användas i alla möjliga sammanhang. Inte minst som pizzasås.