Dinkelpizza med trattkantareller, köttfärs, Västerbottensost och tomatsås

Serverar: 4 portioner

En riktigt god pizza på dinkelmjöl, lite hälsosammare och lite mer mättande! Här använde jag mig av både fullkornsdinkel och siktat dinkel. Och istället för att köra på en köpt tomatsås gjorde jag en egen. Jag gjorde såsen lite stark, vill man inte att den ska bli allt för stark kan man absolut skippa vitlöken i den.

Ingredienser

  • Degen
  • 25 g jäst
  • 2½ dl vatten, fingervarmt
  • 3 dl fullkornsdinkel
  • 2 dl dinkel, siktat
  • 1 krm flingsalt
  • 2 msk rapsolja
  • Tomatsåsen
  • 400 g passerade tomater
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm oregano
  • 1 röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk chilisås
  • 2 msk tomatpuré
  • Fyllning
  • 400 g trattkantareller
  • 400 g köttfärs, 10%
  • 1 orange paprika
  • 100 g körsbärstomater
  • 1 gul lök
  • ½ krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 msk smör, till stekning
  • 200 g Västerbottensost
  • Instruktioner

    1. Degen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om. Blanda ner mjölet, saltet och rapsoljan. Knåda degen med hjälpa av en elvisp i 5 minuter. Låt sedan degen jäsa under duk i 30–40 minuter, gärna på en varm plats.
    2. Tomatsåsen: Häll den passerade tomaten i en bunke. Finhacka rödlöken och vitlöken och häll ner dem i bunken. Tillsätt flingsaltet, svartpepparn, vitpepparn, oreganon, chilisåsen och tomatpurén, rör om väl.
    3. Fyllningen: Stek trattkantarellerna på hög värme tillsammans med 1 msk smör (för att få ur vätska) i ca 5 minuter. Flytta över dem på en tallrik. Tillsätt 1 msk smör i stekpannan och bryn köttfärsen i ca 3 minuter. Tillsätt salt, svartpeppar, rosmarin och chilipeppar. Rör om väl.
    4. Ansa och skär gullöken i ringar. Ansa paprikan och skär den i strimlor. Dela körsbärstomaterna på mitten.
    5. Beredning: Sätt ugnen på 200 grader. Knåda den jästa degen ordentligt och dela den i fyra delar. Kavla ut varje del och lägg på bakplåtsklädd ugnsplåt. Fördela tomatsåsen, köttfärsen, paprikan, tomaterna, gullöken och osten på varje platta. Grädda i mitten av ugnen i 13 minuter.
    6. Klart!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben