Dorotheas gryta

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 40 minuter

Jag älskar Dorotheas gryta, receptet fick jag av farmor för många många år sedan efter att hon tröttnade på att jag alltid ringde och frågade om det, eller tjatade på henne att hon skulle laga grytan till mig. Farmor hade alltid rökt skinka i, men det har inte jag, jag har bacon istället och så har jag lagt till purjolök.

Ingredienser

  • 500 g blandfärs
  • 280 g bacon
  • 2 gula lökar
  • 10-15 cm purjolök
  • 1-1½ l vitkål (ett litet vitkålshuvud)
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • ½-1 msk dijonsenap, valfritt
  • ½ msk vitpeppar (eller efter tycke och smak)
  • 5 dl mjölk (eller hälften grädde, hälften mjölk)
  • 3 dl vatten
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 1 msk Colloritsoya
  • 2 tsk strösocker
  • 50-100 g smör
  • Instruktioner

    1. Strimla bacon i ½ cm bitar och knaperstek dem. När baconet är klart tillsätt blandfärsen och vitpeppa. Stek tills fin färg.
    2. Hacka under tiden lökarna. När färsen är klar häller du i löken, stek ytterligare tills löken är klar. Ställ stekpannan åt sidan och ta fram en stekgryta. Lägg smöret i stekgrytan. Strimla vitkålen och purjolöken. Bryn kålen och purjon tillsammans med socker tills den är glansig, mjuk och fin. Häll över köttfärs, lök och baconblandningen i stekgrytan och pudra över vetemjöl.
    3. Slå på vatten, mjölk (ev. gräddmjölk) Colloritsoya och kalvfond. Låt det hela koka ihop ca 20 minuter. Känns grytan för lös så red av med lite maizena, är den för tjock så späd med mjölk eller vatten. Servera antingen som den är eller med kokt potatis och en fräsch grönsallad! Jag har alltid lingonsylt till.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 45 min
    6-8
    15

    Kommentarer (7)

    cuddly96 20 januari 2012

    Jag har försökt stava rätt... (inte så lätt när man är odblind, tur googel fins) hehe ....och jag har ändrat mått angivelse på baconet!

    a-lie 28 januari 2012

    Jättegott!!!

    eva23 28 januari 2012

    Ska det verkligen vara 1 matsked vitpeppar, låter mycket tycker jag....

    cuddly96 28 januari 2012

    Kul att du/ni gillar den! :) Det ska vara en ½ msk vitpeppar, jag som inte sätt att jag missat... (Tangentern sidan om varandra) hehe

    littlemess 17 oktober 2013

    Gott! Helt okay vardagsmat. :)

    littlemess 28 oktober 2013

    Helt okay. Väldigt gott med lingonsylt till! :) Hade 400 g färs, och den skulle lätt räcka till 4 personer. :) Äter man den flera gånger under kort tid, så tröttnar man nog lätt. Men okay ibland :)

    cuddly96 1 november 2013

    Kul att du gillar det, och ja, jag tror det räcker till fler än till 4-6 personer.. Väldigt svårt tycker jag att räkna portioner.. hehe Och ja, vist är det en bra vardagsrätt, och som med allt annat så tröttnar man ju om man ska käka samma jämt.. ;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben