Dubbelmarinerad tjälknul

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 dagar

Super gott..passar bra till buffé

Ingredienser

  • 1,5 kg älgkött , fryst benfritt , eller nötkött eller hjortkött
  • Kryddad saltlag
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk svartpeppar , krossad
  • 1 st lagerblad
  • 15 st enbär
  • Marinad 2
  • 4 msk olja
  • 2 msk soja
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 ask gräslök
  • Instruktioner

    1. Tillagning:
    2. 1. Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form eller stekpanna. (Flera köttbitar kan läggas i ungslångpanna och stekas samtidigt.) Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar. När termometern visar 60 ° C är köttet rött inuti, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C helt genomstekt.
    3. 2. Koka lagen 3-4 min. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke eller rymlig fryspåse. Häll över lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, täck över och ställ det kallt ca 5 timmar.
    4. 3. Tag upp köttet och förvara det utan lag. Skär köttet i tunna skivor.
    5. 4. Gör sedan marinad 2 och lägg de skivade köttet i en påse och häll på marinaden..låt ligga och dra ca 12 tim.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Anitapita 1 februari 2009

    Hej! Det här låter jättegott - spännande med en extra marinering.. Undrar om den blir för salt/stark om den får ligga längre än 12 tim i den 2a marinaden, eller om man törs "förvara" den i marinaden fram till servering? Sonen tar studenten i juni - detta låter som ett bra kött till buffén jag planerar... Tack för receptet! /mvh Anita i Västerås

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben