Dubbelmarinerad rostbiff med dressing

Serverar: 20 portioner

Tid: 2 dagar

Två marinader, en mörk och en ljus, ger köttet färg och smak. En del av marinad 2 blir en god apelsin- och sherrydressing som serveras vid sidan om. Låt köttet kallna innan det skivas tunt. Lägg upp på serveringsfat och täck väl med plastfolie innan frysning. Tina köttet långsamt i kylen, ca 12 timmar.

Ingredienser

  • 3 kg utskuren biff el rostbiff
  • Marinad 1
  • 2 dl kinesisk soja
  • 1 dl söt soja, ketjap manis
  • 1 dl majsolja
  • 1,5 msk sambal oelek
  • 3 st vitlöksklyftor, pressade
  • 1 st stor plastpåse
  • Marinad 2
  • 6 dl apelsinsaft, pressad
  • 2 dl torr sherry
  • 1 dl honung
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl mynta, finhackad
  • Rödlök
  • 6 st rödlökar, stora
  • 125 g salladslök, i knippe
  • 1 dl olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Blanda samtliga ingredienser till marinad 1. Putsa ev köttet från hinnor. Lägg det i en stor plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen 12 timmar.
    2. Sätt ugnen på 125°. Lägg köttet i en långpanna och stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60-62°, ca 1-1 1/2 timme.
    3. Ta ut köttet och låt det kallna. Skiva köttet tunt, gärna på skärmaskin och lägg upp det på serveringsfat (om de går att frysa). Förvara i kyl eller frys. - Hit kan förberedas -
    4. Skala och skiva rödlök och salladslök. Blanda den med olja och salt. Låt stå svalt minst 1 timme eller förbered dagen innan.
    5. Inför serveringen: Ta köttfaten ur frysen och låt tina, helst i kylen. Det tar ca 12 timmar. Blanda ingredienserna utom mynta till marinad 2. Fördela 2 dl av marinaden utan mynta över köttet när det tinat. Servera resten med mynta i dressingflaskor till köttet. Lägg på rödlök.

    Liknande recept

    4.2
    2 h 45 min
    8
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben