En saftig rotfruktsgratäng

Serverar: 4 portioner

Mustig och god gratäng med både lök, potatis och rotsaker.

Ingredienser

  • 8 stora råskalade potatisar
  • 1 medelstor morot
  • 1 liten palsternacka
  • 1 stor strimlad purjolök
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 buljongtärning
  • 1-2 gula lökar i klyftor
  • Ca ½ tsk salt
  • Lite nymald svartpeppar
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 2-3 dl färskriven ost
  • Instruktioner

    1. Skala potatis och rotfrukter. Slitsa upp och skölj purjolöken noga. Skiva potatisen tunt. Skiva moroten och palsternackan ändå tunnare.Koka potatis, morot och palsternacka i en rymlig kastrull och under lock i 5 minuter med mjölk och buljongtärning på svag värme.
    2. Smörj under tiden ett stort ugnsfat med lite smör. Skölj och strimla purjolöken., skala och klyfta löken. Blanda ner allt detta i potatiskastrullen och koka 3-4 minuter till. Lyft bort från värmen, salta och peppra lätt, krydda med muskot och rör ner ungefär hälften av osten. Bred ut allt i det smord fatet och strö restern av osten ovanpå. Sätt in i 200 graders ugnsvärme 30-40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben