Mumsig matpaj med en god fyllning av fänkål, riven ost, bacon och gräddfil. Fänkålspaj med bacon tillagas på cirka 60 minuter och förslagsvis serveras en sallad till fänkålspajen.
Ingredienser
Pajskal
125 g margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
3 fänkål (à 250 g)
2 msk smör eller margarin
2 msk rödvinsvinäger
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
100 g bacon
2 dl riven ost
2 ägg
1 dl gräddfil
1 krm svartpeppar
Instruktioner
- Pajskal:
Hacka samman margarin med vetemjöl och vatten till en deg. Lägg den i kyl medan du gör fyllningen.
- Fyllning:
Skölj och dela fänkål i 4 delar på längden. Strimla dem tunt. Smält margarin eller smör i en panna. Fräs fänkålen på svag värme.
Tillsätt rödvinsvinäger, vatten, salt och peppar. Låt fänkålen småkoka i ca 10 minuter. Ta upp den och låt svalna. Klä en pajform, ca 26 cm (för 4 port), med pajdegen. Nagga bottnen. Förgrädda pajdegsskalet i ca 10 minuter, 225°c.
Strimla bacon och blanda med fänkålen samt riven ost. Fyll pajskalet med fänkålsblandningen. Vispa ihop ägg, gräddil och svartpeppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i ca 30 minuter, 200°c.
Liknande recept
Kommentarer (0)