Falafel med sambaldip och rårisotto

Mumsiga små falafelbollar som man kan göra i förväg. Frys in dem eller förvara dem i kylen i ett par dygn.

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl kokta stora vita bönor
  • 1 finhackad röd lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • ½ finhackad grön pepparfrukt
  • 1 dl dinkelsikt
  • 1 dl vetegroddar
  • 2 tsk torkad curry
  • Salt
  • Olivolja att steka i
  • Sambal dip
  • 2 dl mild lättyoghurt
  • 4 tsk sambal oelek
  • Salt
  • Peppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Rårisotto
  • 4 dl kokt råris
  • 1 röd lök
  • 1 röd paprika
  • 2 dl färsk svamp (shiitake eller champinjon)
  • 1 selleristjälk
  • 1 msk olivolja
  • ½ dl kokta svart bönor
  • ½ dl strimlad vitkål
  • 4 msk lättkesella
  • 2 msk salsa på burk
  • ½ hackad röd chilifrukt
  • Salt
  • Peppar
  • Hackad färsk basilika
  • Instruktioner

    1. Mixa kikärter, bönor, lök och vitlök med ett ägg i en mixer. När du har en slät smet, tillsätt finhackad grön pepparfrukt, dinkelsikt, lite i taget, vetegroddar, curry och salt. Blanda väl och forma degen till små bollar. Stek dem på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg. Efterstek i ugn på 125 grader i ca 10 min.
    2. Blanda alla ingredienser till sambal dippen och smaka av.
    3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Hacka löken, strimla paprikan och skiva svamp och selleri. Fräs på medelvärme i olja i en panna. Rör ner svarta bönor, vitkål, kesella, salsa och röd chilifrukt. Smaka av med salt och peppar. Rör ner det kokta riset och smaksätt med basilika.
    4. Servera falfelbollarna med sambal dippen och rårisotton.

    Liknande recept

    4.5
    3 h 30 min
    6-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben