Falafel - kikärtsbullar från Mellersta Östern

Serverar: 4 portioner

Jätte gott att äta, och det finns färdglagat i frys...bara värma i micro eller steka dom i pannan någon minut så blir dom ännu godare. Funkar fint til picknick. Falafel kallas de goda kikärtsbullarna från Mellersta Östern. De välkryddade bullarna blir allt populärare även i Sverige och serveras ofta i varmt pitabröd.

Ingredienser

  • 250 g kikärter + 1 1/2 liter vatten
  • 1 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 rödlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bunt persilja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen anis
  • 2 tsk malda koriander
  • 2 tsk salt
  • Peppar
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl ströbröd
  • Olivolja till stekning
  • Tillbehör
  • Pitabröd
  • Yoghurt
  • Tomater
  • Gurka
  • Salladsblad
  • Instruktioner

    1. Rensa kikärterna och skölj dem. Lägg dem i en skål och häll över ca 1 1/2 liter kallt vatten. Låt ärterna stå och dra minst 8 timmar (gärna över natten).
    2. Häll bort vattnet och lägg kikärterna i en kastrull. Tillsätt ca 1 liter vatten och lagerblad. Låt ärterna koka ca 40­-50 minuter eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet. Skala rödlök och vitlök. Dela lökarna i mindre bitar.
    3. Finhacka lökarna i mixer eller matberedare. Tillsätt kikärter, kryddor, persilja, salt, ströbröd och bakpulver. Kör till en slät massa. Smaka av. Låt massan stå kallt ca 1 timme.
    4. Forma små bullar med hjälp av en matsked. Stek bullarna i varm olja tills de är gyllene runt om. Lägg dem på papper som kan suga åt sig överflödigt fett.
    5. Bjud kikärtsbullarna varma med ljummet pitabröd, sallad, yoghurt, tomatskivor och skivad slanggurka

    Liknande recept

    4.5
    3 h 30 min
    6-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben