Familjens bästa köttpaj

Serverar: 6 portioner

Den här fantastiskt smakrika pajen passar utmärkt som en hel måltid. Ta med den på en picknick eller bjud den på en buffé.

Ingredienser

  • 800 g putsad högrev, benfri
  • 3 tunna skivor bacon
  • 2 gula lökar
  • 6 dl köttbuljong eller rödvin
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 msk hackad, färsk oregano
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm chilipeppar
  • Till pajdegen
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl kesella
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 3 - 4 msk kallt vatten
  • 1 msk kall mjölk till pensling
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i tärningar och strimla baconet. Skala och hacka löken. Bryn kött, bacon och lök i en stor stekpanna på hög värme. Häll av fettet.
    2. Tillsätt buljong, tomater med spad, tomatpuré, oregano, vitlök och chiliflingor. Krydda med svart- och chilipeppar. Låt det koka samman på medelstark värme utan lock tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.
    3. Till degen: Häll mjöl och salt i en matberedare och arbeta snabbt in det kalla matfettet och kesellan. Tillsätt citronsaften och så mycket av det kalla vattnet att en deg bildas - arbeta snabbt och lägg degen i kylskåpet. Värm ugnen till 175 grader. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena degbiten mellan plastfolie. Klä en stor pajform, 30 cm, med degen. Nagga bottnen och häll köttblandningen i skalet. Kavla ut resten avv degen till ett lock och täck pajformen med det. Pensla kanterna med lite vatten och gör en fin kant genom att trycka ihop degkanterna med fingertopparna.
    4. Skär några snitt i degytan så att ångan kan pysa ut. Pensla locket med mjök och grädda i upp till 1 timma och 15 minuter tills den blivit vackert brun.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben