Farfars Nässelbullar undertecknat Culwert Tjetting
Farfarsbullar från Fjärås.
I Fjärås finns mycket nässlor och dem ska man ta till vara. Man kan göra nässelsoppa och man kan använda nässlorna i frukostbullar för att få fibrer och järn i kosten.
Plocka de späda nässlorna så tidigt som möjligt på våren och inte efter det att de har börjat blomma. Skölj noga flera gånger i kallt vatten, knip av nässlorna efter andra bladrosetten och förväll topparna i kort vatten (alltså inte så mycket vatten i kastrullen) ett par minuter. Plocka upp nässlorna med en hålslev och finhacka dem i en köksmixer eller med en mixerstav. Tag vara på spadet och använd det för bakningen, när det har svalnat – det innehåller mycket nyttigheter..
Eftersom degen ska bearbetas länge , bör man använda en köksmaskin (Assistent , Bosch eller liknande)
C:a 32 bullar .
Ingredienser
50 g jäst
Ca 5 dl nässelspad (eller vatten), gärna ljummet
1 ½ dl rapsolja
1 dl sirap (ljus eller mörk)
1 msk salt
1 - 2 dl finhackade nässlor eller 2 dl havregryn
12 dl vetemjöl
Instruktioner
- Rör ut jästen I spadet med oljan, sirapen och saltet.
- Sätt till allt mjölet och allt nässelhack (eller havregryn) och älta degen minst fem minuter . Den ska bli helt slät.
- Låt degen jäsa under duk minst två timmar, där är hemligheten med det goda resultatet.
- Ta upp degen på ett mjölat bord och dela degen i först två delar, därefter varje del i fyra delar och slutligen varje sådan del i fyra bullar som rullas omsorgsfullt med mjölade hander, läggs på en bakplåt i en rad och plattas till. Det bör finnas utrymme för sexton bullar per plåt.
- Låt de utplattade bullarna jäsa minst trettio minuter.
- Sätt ugnen på 250°. Baka bullarna mitt I eller precis över mitten av ugnen ca 10 minuter. Man kan pensla bullarna före bakning med kaffe eller uppvispat ägg om man vill.
Liknande recept
Kommentarer (0)