Festbullar

Serverar: 50 portioner

Tid: 1 timme 43 minuter

Goda bullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 75 g jäst
  • 400 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 1 kilo vetemjöl, 16dl
  • Fyllning
  • 250 g smör
  • 250 g socker, ca 3dl
  • Pensling
  • 1 ägg
  • 1 tsk vatten
  • Pärlsocker
  • Hackad mandel
  • Instruktioner

    1. Ljumma mjölken till fingervarmt, 40°. Lös upp jästen i en del av mjölken i blandarskålen till en hushållsmaskin.
    2. Tillsätt resten av mjölken, det mjuka smöret, sockret och nästan allt mjölet. Arbeta ihop en deg och låt den vila 10 min i bunken.
    3. Fyllning: Rör eller vispa smör och socker riktigt mjukt. Ta upp degen på bänken, mjöla lätt och kavla ut den till en stor rektangulär kaka ca 1/2 cm tjock. Skär den i fyrkanter om 8x8 cm.
    4. Vik upp de fyra hörnen på varje fyrkant till mitten och tryck till ordentligt. Lägg bullarna i dubbla pappersformar, ställ dem på en plåt och lägg en rejäl klick av fyllningen i mitten på var och en.
    5. Lägg över en handduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek ca 30 min. Värm ugnen till 225°.
    6. Pensla bullarna med lätt hand med uppvispat ägg + vatten. Strö över pärlsocker blandat med mandel och grädda bullarna ca 8 minuter tills de är genomgräddade, men ganska ljusa.
    7. Tips Smör- och sockerfyllningen kan smaksättas med kanel. Bullarna kan frysas.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben