Festlax med potatissallad

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Mums vad gott! En riktigt god festrätt. Älskar lax och denna rätt är en riktig höjdare tillsammans med pepparrotscréme och ljummen potatissallad.

Ingredienser

  • 1 kg laxfilè
  • 1 pkt bacon, strimlad
  • 3/4 dl ströbröd
  • 1 citron, skal och saft
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl lagrad prästost, riven
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl färska örter; gräslök, persilja, basilika
  • Pepparrotscréme
  • 2 dl Kesella
  • 2 msk pepparrot, riven
  • Ljummen potatissallad
  • 600 g kokt potatis
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 ask cocktailtomater, halverade
  • 1 dl cocktailkapris
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 citron, pressad
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Lägg laxen på en plåt, salta och peppra lätt.
    3. Stek bacon lätt knaprigt i medelvarm panna. Häll av överblivet fett. Dra av pannan från värmen.
    4. Rör ner ströbröd, citronsaft och skal, olivolja, ost, salt och peppar. Fördela röran över laxen och baka i ugn ca 30 min. Täck med folie efter halva tiden. Ta ut laxen och strö över färska örter.
    5. Pepparrotscréme: Rör ihop kesella och pepparrot, salt och peppar.
    6. Ljummen potatissallad: Rör samman olivolja, citronsaft och hackad dill. Dela den nykokta potatisen i lite större bitar, blanda med lök, kapris, tomathalvor och dressing. Servera ljummen till den ugnsbakade laxen.
    7. Servera gärna en grönsallad till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben