fläskfilégratäng

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Alltid uppskattad bjudrätt

Ingredienser

  • 600 gr fläskfilé
  • salt
  • peppar
  • 1 dl vatten
  • 140 gr tärnad bacon (jag har någon gång bytt ut bacon mot parmaskinka med lika lyckat resultat)
  • Stuvning
  • 250 gr färska champinjoner
  • smör eller margarin
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 2 dl sky + buljong
  • 1 dl lätt kokbar crème fraîche
  • 1 msk soja
  • 2 - 3 msk sherry (portvin går lika bra)
  • Gratinering
  • riven (gratäng)ost
  • Instruktioner

    1. Ansa och helstek fläskfilén (i receptet står att den skall skivas först men jag tycker den blir saftigare och godare om den helsteks). Salta och peppra. När den blivit gyllenbrun runt om, salta och peppra och häll på ca 1 dl vatten. Låt fläskfilén eftersteka i skyn ca 5 min. Skär den i ca 2 cm tjocka skivor när den svalnat något och spara stekskyn.
    2. Ansa och skiva svampen och fräs den i matfett tills all vätska kokat in. Strö över mjölet och rör om. Späd med sky och köttbuljong (totalt ca 2 dl) och koka upp (jag brukar ta 1 dl sky och 1 dl köttbuljong). Tillsätt crème fraîche och koka ytterligare några minuter under omrörning. Smaka av med sherry eller portvin, soja, peppar och ev lite salt men tänk på att buljong, sky och soja ger mycket sälta!
    3. Fräs bacon eller parmaskinka i en stekpanna. Låt baconet rinna av på hushållspapper. Lägg köttet skuret i ca 2 cm tjocka skivor i en smörad gratängform och strö över bacon eller skinka. Överst svampstuvning toppad med gratängost. Ta så mycket ost att hela gratängen täcks gott och väl. Mager gratängost funkar men det blir inte lika gott!
    4. Gratinera i ugn i 250 grader tills osten smält och fått fin färg, ca 15-20 min.
    5. Klyftpotatis eller rösti är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben