Folkets bröllopstårta på Dansukkers vis

Inför kronprinsessbröllopet den 19 juni har det tagits fram en folktårta, krönt av en glänsande krona. Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer tillsammans med Nordic Sugar som tagit fram folkets bröllopstårta.

Ingredienser

  • Kaka
  • 50-75 g rumsvarmt smör
  • 2 ägg
  • 2 dl Dansukker Strösocker
  • 3 dl vetemjöl*
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
  • 1 dl vatten
  • * vetemjölet kan ersättas av samma mängd glutenfri mjölmix
  • Jordgubbskompott
  • 250 g, ½ liter jordgubbar
  • 1 citron, saften
  • 2 ½ dl Dansukker Gelésocker Multi
  • Mandelkrisp
  • 2 dubbeldaim krossad
  • Vaniljkräm
  • 4 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
  • 3/4 dl Dansukker Strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl kvarg eller kesella
  • Sockerpasta
  • 1 ½ tsk gelatin + 2 msk kallt vatten
  • 15 gr kokosfett
  • ½ dl Dansukker Vit Sirap
  • 7 dl Dansukker Florsocker
  • Garnering
  • 100 g vit choklad
  • Dansukker Florsocker
  • Godisbitar/praliner
  • Eventuellt prinsesskrona, finns i leksaksaffärer
  • Instruktioner

    1. Kaka: Vispa ägg och socker lätt och pösigt. Tillsätt smöret i klickar och vispa in det i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten växelvis med vattnet. Häll upp i en smord och bröad springform, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 25 minuter. Låt svalna innan kakan delas i två bottnar.
    2. Kompott: Skölj och skiva jordgubbarna. Blanda jordgubbar, citronsaft och gelésocker i en kastrull och sjud under omrörning tills det börjar koka. Koka i en halv minut. Låt svalna.
    3. Kräm: Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker, socker och potatismjöl i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning. Vispa grädden till fast skum och vänd ner i vaniljkrämen tillsammans med kvargen/kesellan när krämen svalnat.
    4. Sockerpasta: Häll vatten och gelatin i en kastrull och värm tills gelatinet är smält. Tillsätt kokosfettet och låt även detta smälta. Tillsätt sirapen. Låt svalna i 15 minuter. Sikta florsockret i en skål och häll den avsvalnade vätskan över. Knåda tills det är en slät massa. Lägg massan i en plastpåse så att den inte torkar.
    5. Gör ren springformen och lägg i en av bottnarna. Lägg en tredjedel av vaniljkrämen på bottnen och därefter jordgubbskompotten. Bred ut kompotten över bottnen nästan ända ut till kanten. Strö daimkrosset över fyllningen. Lägg på den andra bottnen. Fyll på med resten av krämen och jämna till den. Ställ i frys i en timme. Under tiden vispas resten av grädden till fast skum och sockerpastan kavlas ut tunt till en stor cirkel. Bred den vispade grädden över kakan. Klä hela kakan med sockerpastan och skär rent runt tårtan.
    6. Smält chokladen över vattenbad och fyll den i en spritspåse av plast. Spritsa ut ett trevligt mönster på tårtan. Dofta över florsocker. Garnera efter tycke.
    7. Tips: Du kan dubbla receptet och baka tårtan i långpanna så räcker den till minst 20 personer.
    8. Du kan även servera tårtan som dessert i glas. Skär ett par skivor av kakan och varva i snygga glas med kompott och vaniljkräm. Toppa med en gräddklick och några daimkulor.
    9. Vill du göra det lite magrare blandar du ut hälften av grädden mot kvarg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben