1 liter färsk blåbär eller 2 paket frysta 500 g paket
4 msk socker
1 ½ msk potatismjöl
Mördeg
1 dl vetemjöl
50 g mandelmassa,grovriven
25 g smör
1 äggula
1 msk vatten eller blåbärsessens
Servering
Vaniljglass
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader. Häll bären i en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären.
Mördeg:
Blanda vetemjöl och mandelmassan och finfördela smöret i blandningen. Blanda äggulan med essensen eller vattnet och tillsätt detta,men spara ett per teskedar till pensling. Arbeta ihop till en deg och slå in i plast folie. Låt vila i kylskåp i 30 min.
Kavla ut ock skär remsor av degen och lägg dem korsvis över bären. Pensla med ägguleblandningen och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20 min.