Serverar: 14-16 portioner
Fina och frasiga smördegsbottnar kan man visst få utan den krångliga kavlingen och vikningen, men man får finna sig i att de inte blir så "bladiga". Sockret gör att bottnarna blir lätt kanderade under gräddningen men det är viktigt att man smörjer plåten väl, annars vill bottnarna gärna fastna.
Ingredienser
4 dl vetemjöl
250 g smör eller margarin
1 dl vispgrädde
2 dl strösocker
Smör eller margarin till plåten
Till smörkräm
2 dl kaffegrädde
2 äggulor
1 tsk maizena
1 msk strösocker
100 g smör eller margarin
Vaniljsocker, konjak eller arrak
Till fyllning och garnering
Aprikosmarmelad
1-2 burkar aprikoshalvor ( ca 425 g)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Hacka samman mjöl och matfett och arbeta ihop till en deg med grädden. Lägg degen kallt ca 30 minuter. Kavla ut degen till 4-5 bottnar. Vänd bottnarna i socker och grädda dem på välsmord plåt. Lossa dem från plåten och låt dem kallna.
- Blanda grädde, äggulor, maizena och socker i en kastrull och låt krämen sjuda upp under vispning. Tag den från värmen och vispa den kall.
- Rör smöret eller margarinet vitt. Tillsätt den sjudna krämen lite i taget och smaka av krämen med vanilj, konjak eller arrak.
- Lägg samman de frasiga tårtbottnarna strax före serveringen, med smörkräm och aprikosmarmelad som fyllning. Garnera ovanpå tårtan med aprikoshalvorna.
Liknande recept
Kommentarer (0)