Frastårta med aprikoser

Serverar: 14-16 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Fina och frasiga smördegsbottnar kan man visst få utan den krångliga kavlingen och vikningen, men man får finna sig i att de inte blir så "bladiga". Sockret gör att bottnarna blir lätt kanderade under gräddningen men det är viktigt att man smörjer plåten väl, annars vill bottnarna gärna fastna.

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 250 g smör eller margarin
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • Smör eller margarin till plåten
  • Till smörkräm
  • 2 dl kaffegrädde
  • 2 äggulor
  • 1 tsk maizena
  • 1 msk strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • Vaniljsocker, konjak eller arrak
  • Till fyllning och garnering
  • Aprikosmarmelad
  • 1-2 burkar aprikoshalvor ( ca 425 g)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Hacka samman mjöl och matfett och arbeta ihop till en deg med grädden. Lägg degen kallt ca 30 minuter. Kavla ut degen till 4-5 bottnar. Vänd bottnarna i socker och grädda dem på välsmord plåt. Lossa dem från plåten och låt dem kallna.
    3. Blanda grädde, äggulor, maizena och socker i en kastrull och låt krämen sjuda upp under vispning. Tag den från värmen och vispa den kall.
    4. Rör smöret eller margarinet vitt. Tillsätt den sjudna krämen lite i taget och smaka av krämen med vanilj, konjak eller arrak.
    5. Lägg samman de frasiga tårtbottnarna strax före serveringen, med smörkräm och aprikosmarmelad som fyllning. Garnera ovanpå tårtan med aprikoshalvorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben